Storlek på hatten

För att bestämma din hattstorlek, mät runt ditt huvud där du vill att hatten ska sitta. Oftast är det strax ovanför mitten av pannan, strax ovanför öronen, och över den lilla knölen på baksidan av huvudet. Mät 2 eller 3 gånger för att vara säker. Om du ska använda huvudduk eller en speciell frisyr, se till att du mäter med dessa.

Den vanligaste storleken för herrar är 58 cm och för damer 55 cm.

Midjemått

För att mäta midjemåttet, lägg måttbandet runt midjan, ungefär vid naveln. Beroende på kroppsbyggnad finns det två möjliga midjor: en naturlig midja eller, för folk, som inte har en naturligt midja, en de facto midja (vald), ungefär vid övre kanten på kjolen eller byxan. Hitta den naturliga midjan, genom att knyta ett elastiskt band runt personens midja, och be henne böja sig från sida till sida tills bandet lägger sig bekvämt; ta midjemåttet här. Om personen inte har en naturlig midja, justera bandet till de facto midjan. Detta medför ofta att man får flytta bandet över eller under den naturliga midjan.

Bröstvidd

Mät bröstvidden genom att lägga måttbandet runt den vidaste delen av bröstkorgen, horisontellt runt hela kroppen.

Höftvidd

Mät höftvidden genom att lägga måttbandet runt den vidaste delen av höften. Hitta den vidaste området genom att utgå från höftbenet och låta måttbandet glida nedåt tills man hittar den bredaste punkten. Notera att det kan vara allt från några centimeter till mer än 25 cm under midjan.