Är du intresserad av dräkthistoria? Hur såg kläderna och underkläderna ut på femtonhundratalet? Hur klippte man tyget smart för att det inte skulle gå åt så mycket? Hur gör man ett läckert kragstöd till dräkten så att kragen står och inte ser ut som en disktrasa? Funderar du på hur du ska kunna slitsa dina ärmar och hindra dem från att repa sig?
Då är detta helgen för dig!
Vi vill ge er möjligheten att möta forskarna och författarna till Tudor Tailors, Jane Malcom-Davies och Ninya Mikhaila. Detta är en unik möjlighet att under deras handledning på ett heldagsseminarium lära sig tekniker för att själv skapa tudordräkter.
Evenemanget har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Handelsgillet, Folkuniversitetet och lajvsällskapet Malcontenta.
Datum: 4-6 mars 2016
Plats: Folkuniversitetets lokaler i Uppsala, Bergsbrunnavägen
Program
Föreläsning: Dressing the Tudors
Fredag 4 mars 2016 kl 19
Jane Malcolm-Davies och Ninya Mikhaila föreläser om och förevisar på fredagen hur en adelsdam klädde sig under Tudorepoken i England. Efter föredraget blir det mingel med föredragshållarna och renässansinspirerat tilltugg lagat av Hanna Tunberg, medeltidsarkeolog och författare till två historiska kokböcker.
Kostnad 325 kr
Anmäl dig här: www.folkuniversitetet.se
Heldagsseminarie:
Lördag 5 mars 2016 ELLER Söndag 6 mars 2016
Jane Malcolm-Davies och Ninya Mikhaila håller i ett heldagsseminarium med fyra workshops. Inkluderat i priset är även en lättare lunch och kaffepauser.
Kostnad 1825 kr
Anmäl dig här:
Lördagen 5 mars: www.folkuniversitetet.se
Söndagen 6 mars: www.folkuniversitetet.se
Mer detaljer finns på anmälningssidn eller längre ner på denna sida.
Observera att föreläsningen och seminarierna hålls på engelska. En enkel parlör för de vanligaste sömmnadstermerna kommer tillhandahållas. På seminarierna kommer det att finnas en sömnadskunning person som kan hjälpa till med viss översättning.
Välkommen!
MER INFORMATION OF FÖRELÄSNINGEN OCH HELDAGSSEMINARIET
Innehåll i föredraget:
Jane Malcom-Davies och Ninya Mikhaila föreläser om och förevisar på engelska hur en adelsdam klädde sig under Tudorepoken i England. Du får följa med då Lady Mary Talbot förbereder sig för att delta i en natt med dans och underhållning på en kunglig maskerad. Se hennes förvandling från informellt oklädd till komplett hovklädsel.
Bli medveten om de många lager av kläder och den genomtänkta stylingen som krävdes för att uppnå det extrema modet som var omtyckt vid hovet under sent 1500-tal. En sidenhandlerska från London, Dorothy Speckhard, hjälper (och hindrar) Lady Marys förberedelser med alla möjliga slags prydnadsföremål (mycket lika dem hon levererar till drottningen) från sin butik. Deras diskussioner om stärkelse, paljetter och kragstöd ger en inblick i arbetet bakom de lyxiga klänningarna som adelsdamerna bar.
OBS! Föreläsningen hålls på engelska. En enkel parlör för de vanligaste sömmnadstermerna kommer tillhandahållas.
Efter föredraget blir det mingel med föredragshållarna och renässansinspirerat tilltugg lagat av Hanna Tunberg, medeltidsarkeolog och författare till två historiska kokböcker.
Innehåll i heldagsseminariet:
Dessa 4 workshops ingår. Varje workshop tar ca 1,5 timmar:
Gather thy thoughts- Samla dina tankar
Få en inblick i hur Tudor Tailor med sitt detektivarbete kommit fram till sina slutsatser. Denna kurs ger dig möjlighet att undersöka rekonstruerade plagg baserade på en rad olika källor. Du får tillgång till källorna till plaggen och får klämma och känna på flera rekonstruerade plagg och dräktdetaljer. Lär dig mer om hur man använder en evidensbaserad metod för att skapa övertygande historiska dräkter som ser ut att ha en egen bakgrund med en personlig berättelse genom sitt formspråk.
Cut thy cloth – Klipp ditt tyg
Du får inblick i hur en 1500-talsskräddare jobbade utifrån begränsade resurser. Denna demonstration av en skräddares skicklighet i tillskärning avslöjar hur man på ett ekonomiskt sätt konstruerar ett tudorplagg. Du får experimentera med olika sömnadstekniker som sparar avsevärt på tyget och ger ett korrekt 1500-tals utseende.
Spend thy shillings – Spendera dina slantar
Lär dig att bedöma lämpligheten och korrektheten hos moderna material för att rekonstruera vissa tudorplagg på en virtuell shoppingresa under 1500-talet. Skriv en önskelista på tyger och delta i aktiviteter med fokus på fibrer, färger och mönster som ger dig tips till kostnadseffektiva kompromisser för att hålla ett projekt inom budget. Varje deltagare uppmanas att ta med färg- och tygprover på de tyger de överväger att använda i sina projekt. Medtag information om pris, tillgänglighet (var och hur lätt det är att köpa) och fibrerna i varje tyg.
Slash thy sleeves – Slitsa sina ärmar
Du blir visad sedan länge glömda specialtekniker mönsterpressning, repning och kantdekorering för att ge vanligt tyg imponerande och läckra texturer. Genom att fokusera på detaljer kommer du att se hur den visuella effekten av rekonstruerade 1500-tals kläder förbättras. Varje deltagare uppmanas att ta med tygrester (ungefär 25 cm av silke (taft eller satin), sammet och / eller ull som ni kan dela på inom gruppen.
Målgrupp:
Kursen riktar sig till dig som har sömnadsvana och som vill lära dig mer om historisk sömnad.
Mål:
Efter avslutad kurs har du skaffat dig en fördjupad kunskap i historisk sömnad med fokus på 1500-talet.
Undervisningsform:
Arbetet sker i form av 4 workshops i 2 studiegrupper med maximalt 16 deltagare i varje. Gemensamma genomgångar kommer att varvas med självständigt arbete.
Litteratur/material:
Du behöver stiftpenna, sudd, måttband, miniräknare, tyg- och papperssax, sprättare, knappnålar, sytråd.
Varje deltagare uppmanas att ta med färg- och tygprover på de tyger de överväger att använda i sina projekt. Medtag information om pris, tillgänglighet (var och hur lätt det är att köpa) och fibrerna i varje tyg. Ta även med tygrester (ungefär 25 cm av silke (taft eller satin), sammet och / eller ull som ni kan dela på inom gruppen.
Vi har satt samman ett häfte med översättningar av vanliga sömnadstermer, en Engelsk-Svensk & Svensk-Engelsk ordbok. Den finns som vanlig A4 pdf och som A5 häfte.
OBS! Seminariet hålls på engelska.